ПОДДРЪЖКА НА САЙТ

ПОДДРЪЖКА НА САЙТ

Какво е поддръжка на сайт?

След като вече имате уеб сайт, той в голяма част от случаите има нужда от поддръжка.
Поддръжката е обновяването на сайта, неговото динамично изменение в течение на времето, когато има нужда от обновяване или допълване на информацията в него.

Подмяна на снимките и изображенията в случай на нужда, обновяване на клиповете, които потребителите разглеждат или дори смяната на годината на изработка и правата на сайта също са част от поддръжката на един уеб сайт.

Поддръжката в най-широко понятие, означава някой да се грижи за сайта, защото Интернет е динамичен.
Ако сайта не се поддържа, той “остарява морално”, губи връзка с текущото време и изостава от сайтовете на конкурентните фирми, които се поддържат.

Кога трябва да се поддържа един сайт?

Нужда от поддръжка в по-изявена степен имат сайтовете, които представят продукти и/или услуги, които подлежат на по-често обновяване.

Това обаче не означава, че ако вече имате уеб сайт в сферата на балета например, трябва да го оставите “на самотек”.

В глобален план всеки сайт има нужда от поддръжка: мрежата става все по-населена, нови сайтове излизат всяка минута, и ако друг конкурент е направил нов сайт, който е добре оптимизиран, в даден момент ще измести вашият сайт от мястото на което се намира като позициониране при търсене.
Ако следващ ( 3-ти ) конкурент направи същото, а вие оставите сайта си без поддръжка, отново ще отстъпите още едно място и т.н. и т.н.

Казано най-грубо: Ако не искате сайта Ви с течение на времето да отиде в “6-та глуха”, е добре да бъде поддържан.

Естествено, динамичните сайтове и електронните магазини имат нужда от по-голяма и интензивна поддръжка, на няколко нива ( хора, които обновяват сайта, хора, които следят новите продукти, хора, които да се стремят към още по-удобен за потребителя дизайн, хора, които да подобряват изходния код и т.н. ), но малките и статични сайтове също трябва през даден период да бъдат поддържани и обновявани, да има кой да следи как се развива сферата в която са те в Интернет пространството и т.н.

Кой поддържа сайта?

Варианти има няколко, по-често срещаните от които са:

Собственикът на сайта:
Когато при изработката на уеб сайта, програмиста е оставил базови функции за контрол, или сайта е написан ( като изходен код ) така, че дава възможност за динамично обновяване на секциите и страниците в него, е възможно и често срещано явление сайта да се поддържа от собственика/титуляра на сайта или други, наети от него лица.

Това се среща по-често в случаите, когато сайта е скъп, голям и добре разработен проект, който при изработката е бил заложен като изцяло динамичен, и на който изработката е била с перспектива за по-голямо развитие и/или потенциал ( за сметка на по-високата цена за изработка ).

Външна дизайнерска фирма:
Когато сайтасе обновява по-рядко, когато е по-скоро презентационен, и в най-голяма част от случаите не е електронен магазин.
Ако сайта има нужда от намеса по-малко от веднъж на седмица и промените в него не са драстични, или ако са свързани с цялостен ре-дизайн, сайтовете обикновено се поддържат от дизайнерски фирми и фирми, които изработват сайтове.

Какво се включва в поддръжката на уеб сайта?

Обикновено поддръжката на сайт означава някой да следи как се движи сайта, да обновява информацията и снимките в него, да предлага и/или вижда нуждата ( когато има такава ) от допълване на информация, да се добавят менюта ( когато има нужда от такива ), да се съкращават материали, които съдържат стари и неактуални данни и т.н.

Всичко това се включва в поддръжката на един сайт, а с цените ( които няма как да бъдат конкретни за всички сайтове: всеки сайт е уникален сам по себе си //освен в случаите, когато е изготвен с темплейт – програма за шаблонно изготвяне на сайтове // )